Една забележителна книга, която представя мащабния краеведски труд на Костадин Глушков,

...
Една забележителна книга, която представя мащабния краеведски труд на Костадин Глушков,
Коментари Харесай

Коя е Кръстовата планина

Една забележителна книга, която показва огромния краеведски труд на  Костадин Глушков , отдаден на Родопите, към този момент е на книжния пазар.  Тя се назовава " Кръстовата планина " и излиза с поддръжката на община Чепеларе и Българския съюз за отбрана на Родопите. И това не е инцидентно, тъй като Чепеларе  на два пъти е административен център на Рупчос -  сърцето на Кръстовата планина -  през смутното Кърджалийско време и началото на Възраждането, както и след Освобождението, по този начин стартира прелюдията  към тази книга, която съдържа извънредно скъпи и значими обстоятелства, документи, предания, притчи, свързани освен с Родопа планина, само че с цяла България - в нея са описани и снимани детайлности за параклиси и църкви, донори и обособени села, където са се случвали знаменателни събития, разказани са забавни истории за родопски разбойници и за хора благородни, които са помагали на този регион.
Авторът, който  гостува студиото на " Хоризонт ", описа:

Започнах я с желание да проследя историята на християнството в този регион на Родопите  - Рупчос, който е стеснен географски на изток от Кръстова гора, на запад до река Въча, на юг е границата с Гърция -  масивът Перелик и на север е северната яка на планината. В книгата съм присъединил 44 селища, които сега съществуват или имитират битие там, тъй като в огромна степен са обезлюдени.

Започнах я като история на християнството, описвайки храмовете и параклисите, по-късно пристрастен, популярност Богу, от забавната тематика, се задълбах в историите на селищата. На няколко места съм стигал до този слой, който се назовава траки и тракийско наличие, който се оказа доста потребен и който е доста значим за нас, тъй като в последна сметка ние сме потомци на траките. И културата, която те са оставили в Родопите, занапред ще има още да се разкрива.

Заедно с това обаче се намеси още една тематика  - развивайки в исторически проект историите на селищата, намеси се тематиката за нашествието на исляма в края на 14 век, който тогава стартира своята борба с кръста, която продължава до през днешния ден....

Цялото изявление чуйте от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР